Jak gotować soczyste gołąbki po turecku. Spośród wielu przepisów – ten okazał się najlepszy.

Spośród wielu tradycyjnych tureckich smakołyków mój mąż najbardziej docenił tamtejsze gołąbki. Różnią się od naszych nie tylko kształtem, który bardziej przypomina klopsiki, ale także nadzieniem.

Oprócz ryżu dodaje się do mielonego mięsa kaszę bulgur. Dzięki temu danie stają się bardziej aromatyczne i niesamowicie sycące.

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 200 g ryżu
  • 100 g kaszy bulgur
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 70 g cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 20 g masła
  • 30 g pietruszki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 450 ml wody
  • 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego (mielonego)
  • 0,5 łyżeczki przyprawy z ostrej papryki
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oleju słonecznikowego

Przygotowanie:

Wykrój z kapusty twardy środek i włóż ją do mikrofalówki na 15 minut. Następnie rozłóż ją na pojedyncze liście.  Możesz też tradycyjnie przygotować liście kapusty we wrzącej wodzie, jak w trakcie robienia tradycyjnych gołąbków.

Aby zrobić sos, dodaj do miski olej, wodę, koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę czarnego pieprzu i cukier. Dobrze wymieszaj.

Przeciśnij j i dodaj czosnek do mięsa mielonego, dodaj także pozostały koncentrat pomidorowy, kaszę bulgur, ryż, czerwoną paprykę, pieprz, 1 łyżeczkę soli, posiekaną natkę pietruszki, pokrojona w kostkę cebulę oraz miękkie masło. Dokładnie wymieszaj składniki.

Z mięsa mielonego uformuj małe klopsiki i zawiń je w liście kapusty.

Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym i ułóż na niej gołąbki, polej sosem i zagotuj. Następnie przykryj, zmniejsz ogień i gotuj przez 60 minut.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!