Drobne kawałki kurczaka po chińsku: raz dwa i gotowe. Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem

Unikalny, szybki i banalnie prosty przepis na obiad, do przygotowania już w 15 minut!

Delikatne kawałki kurczaka w wyrazistym sosie, smakują wyśmienicie a wymagają jedynie kilku składników.

Do przygotowania potrzebujesz

  • udo lub pierś z kurczaka (w przypadku udka, należy pozbyć się kości i skóry przed gotowaniem)
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 por
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka sosu Worchester
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Kurczaka pokrój w drobną kostkę, dodaj sól i pieprz. W osobnej misce przygotuj marynatę, wymieszaj sos sojowy, sos Worchester, imbir, kurkumę i olej, po uzyskaniu jednolitej marynaty dodaj mięso.

Następnie, połowę pora pokrój w plasterki i dodaj do mięsa.

Na rozgrzany olej wrzuć kurczaka, podsmaż na dużym ogniu przez kilka minut – nie przeciągaj za długo, mięso może zrobić się suche i gumowe.

Pod koniec smażenia dodaj drugą połowę pora. Podawaj z dowolnymi dodatkami.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!