Wieczorem kiszę ogórki, a rano dostaję chrupiącą przystawkę, od teraz zawsze tak robię.
W sezonie świeżych warzyw grzechem jest nie skorzystać z okazji, aby zrobić tę obłędnie smaczną ogórkową przekąskę. Więc powiem Ci, jak przygotować te pyszne małosolne ogórki w ciągu jednej nocy.
Cechą tego warzywa jest to, że dobrze wchłania sól i aromaty innych przypraw i ziół. Dlatego wystarczy kilka godzin, aby stał się pikantny.
Składniki:
- 1,7 kg ogórków
- 5-7 ząbków czosnku
- 50 g kopru
- 3 łyżki soli
Przygotowanie:
Umyj ogórki i zalej je wodą. Odstaw na godzinę. Następnie odetnij końce: w ten sposób ogórki lepiej się zamarynują.

Obierz czosnek i umieść go na dnie słoika razem z koprem (zostaw 2 parasole). Jeśli masz duże ząbki czosnku przetnij je na pół. Możesz dodać także liście porzeczki i chrzan, aby uzyskać wyraźniejszy smak.

Teraz włóż do słoika ogórki tak ciasno, jak to możliwe. Przykryj pozostawionym koprem i posyp solą.

Zagotuj wodę i zalej ogórki. Zamknij słoik szczelną pokrywką i lekko przekręć, aby rozprowadzić sól po pojemniku.

Gdy woda ostygnie, wstaw słoik na noc do lodówki. Następnego dnia można podać już te pyszną przekąskę.
