1 łyżka sody dla soczystych, zielonych ogórków. Oto 2 główne wskazówki dla początkujących
Ogórki to najczęściej uprawiane warzywa w naszych ogrodach. Poznaj wskazówki dla początkujących ogrodników, które zapewnią Ci posiadanie soczystych zielonych ogórków.
Jeśli będziesz przestrzegać tych dwóch podstawowych zasad, Twoje zbiory, z pewnością, będą udane.
Najważniejsze przede wszystkim jest to, by zawsze zasadzać jedną sprawdzoną już hybrydę, której jesteś pewny.
Natomiast drugim, równie ważnym sposobem jest nawożenie ogórków sodą. Będziesz potrzebować 1 stołowej łyżki sody na 10 litrów wody.
Ta metoda zdziała cuda, będziesz zaskoczony efektem. Proces nawożenia należy powtarzać 1 raz na 10 dni. Ważne jest, aby woda trafiła na liście.

Uwaga: jeżeli zależy Ci na leczeniu roślin, pamiętaj, że proporcje sody z wodą są wtedy inne. Zbyt duża ilość może wyrządzić duże szkody.
Korzyści używania sody:
- jest pomocna w zwalczaniu szkodników
- liście ogórków będą jasnozielone i soczyste
- skutecznie zapobiega żółknięciu liści oraz więdnięciu wierzchołków
- ulepsza smak
- chroni i dezynfekuje roślinę przed chorobami grzybiczymi
- przedłużenie okresu plenności roślin, zwiększenie wiązania płodów rolnych
- jest to sposób budżetowy
- soda to bezpieczny i sprawdzony przez wielu ogrodników środek
- zawsze masz ją pod ręką