Odkąd znam ten przepis na francuski krem, nie chcę innego. Smakuje jak z cukierni, doskonale się trzyma. Bez użycia śmietanki i mascarpone
Przepis na krem francuski
Ten przepis na krem francuski charakteryzuje się znakomitym aromatem wanilii i cytryny. Doskonale sprawdzi się w dekorowaniu ciast i wypieków! Dzięki stabilnej konsystencji utrzymuje swój kształt i jest niezastąpiony w tworzeniu pięknych dekoracji na tortach i babeczkach!

Składniki:
- 400 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 6 żółtek
- 80 g wody
- 20 g soku z cytryny
- 5 g ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania:

Na początku do żółtek dodajemy łyżkę cukru i mieszamy razem.

Następnie w kąpieli wodnej zagotowujemy pozostały cukier razem z wodą. Gotujemy przez około 3 minuty, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Rozpuszczony cukier wlewamy stopniowo do żółtek, cały czas ubijając. Odstawiamy wszystko na chwilę, aż się ochłodzi.

Następnie dodajemy miękkie masło i wszystko znowu ubijamy.

Na sam koniec dodajemy ekstrakt waniliowy oraz sok z cytryny i ubijamy jeszcze przez 2 minuty.

Krem jest gotowy!

Krem doskonale sprawdzi się do dekoracji ciast i babeczek. Jest niezwykle prosty i zawsze się udaje!
