Mięso w stylu kapitańskim w piekarniku: Szybkie i łatwe do zrobienia. Znika z talerzy w kilka chwil.
Zapewne ten przepis jest znany niejednej gospodyni domowej. Istnieje kilka podobnych, nieco zmodyfikowanych wersji.
Warto wypróbować ten ciekawy przepis, w którym wystarczy ułożyć warstwy z podanych składników, a całość posmarować majonezem. Ze względu na właściwości majonezu, nie można poddawać go obróbce cieplnej, gdyż straci nie tylko smak, ale także swoje właściwości.

Oryginalny przepis tej wersji na przygotowanie mięsa w stylu kapitana polega na pieczeniu, a następnie serwowaniu mięsa w małych kawałkach z pysznym sosem beszamelowym. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu bez użycia kropli majonezu. Jednogarnkowe danie idealnie pasuje na rodzinny obiad czy sycącą kolację.
Składniki na mięso:
- 500 g mięsa wieprzowego lub wołowego,
- 2 cebule,
- 4 – 6 średnich ziemniaków,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 100 g twardego sera,
- sól do smaku,
- pieprz do smaku.
Składniki na sos:
- 50 g masła,
- 1 łyżka mąki,
- 250 ml mleka,
- sól do smaku.