Mięso w stylu kapitańskim w piekarniku: Szybkie i łatwe do zrobienia. Znika z talerzy w kilka chwil.

Ziemniaki obrać i ugotować w całości na półtwardo w delikatnie osolonej wodzie. Sos beszamelowy: Masło rozpuścić w rondlu i dodać do niego mąkę. Dobrze wymieszać. Garnek ciągle należy trzymać na ogniu.

Po utworzeniu się białej piany na powierzchni, wlać zimne mleko, a następnie posolić i dalej dokładnie mieszać do połączenia się składników. Kiedy sos zagotuje się, należy go od razu zdjąć z palnika. Mięso pokroić na kawałki. Cebule obrać i pokroić w pierścienie, a ugotowane ziemniaki w plastry. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Formę do pieczenia posmarować olejem roślinnym i ułożyć na nim cebulę, a na niej lekko przyprawione solą i pieprzem mięso. Na niego wyłożyć warstwę ziemniaków.

error: Treść zabezpieczona !!