Mięso w stylu kapitańskim w piekarniku: Szybkie i łatwe do zrobienia. Znika z talerzy w kilka chwil.

Zapewne ten przepis jest znany niejednej gospodyni domowej. Istnieje kilka podobnych, nieco zmodyfikowanych wersji.

Warto wypróbować ten ciekawy przepis, w którym wystarczy ułożyć warstwy z podanych składników, a całość posmarować majonezem. Ze względu na właściwości majonezu, nie można poddawać go obróbce cieplnej, gdyż straci nie tylko smak, ale także swoje właściwości.

Oryginalny przepis tej wersji na przygotowanie mięsa w stylu kapitana polega na pieczeniu, a następnie serwowaniu mięsa w małych kawałkach z pysznym sosem beszamelowym. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu bez użycia kropli majonezu. Jednogarnkowe danie idealnie pasuje na rodzinny obiad czy sycącą kolację.

Składniki na mięso:

  • 500 g mięsa wieprzowego lub wołowego,
  • 2 cebule,
  • 4 – 6 średnich ziemniaków,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 100 g twardego sera,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku.

Składniki na sos:

  • 50 g masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 250 ml mleka,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

error: Treść zabezpieczona !!