Oto wskazówki od doświadczonej gospodyni – Jak dusić mięso, aby było naprawdę soczyste i rozpływało się w ustach.
Każda doświadczona gospodyni wie, jak sprawić, aby mięso po uduszeniu było miękkie, soczyste i wręcz rozpływało się w ustach. Przedstawiamy wskazówki, które pomogą dusić mięso jak prawdziwa mistrzyni kuchni.
Rodzinny obiad nie musi kojarzyć się tylko z pospolitym schabowym. Duszona wołowina w delikatnym sosie jogurtowym z pieczarkami z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom i gościom. Gwarantujemy, że mięso wg tego przepisu będzie miękkie i delikatne, a pieczarki sprawią, że będzie wyjątkowo aromatyczne.
Pieczarki możesz zastąpić innymi grzybami, które lubisz – jeśli akurat jest sezon, użyj np kurek. Najważniejsze, aby grzyby były świeże. Dodatek do mięsa i sosu wybierz według własnego uznania – świetnie sprawdzą się ziemniaczki, kasza, czy ryż.

Składniki:
- Pieczarki – 300 g
- Wołowina – 600 g
- Cebula – 2 szt.
- Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
- Mleko – 200 ml
- Jogurt naturalny – 2 łyżki
- Musztarda – 1 łyżka
- Masło – 50 g
- Woda – 0,5 l
- Sól, tymianek
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym maśle podsmaż pokrojone grubo pieczarki i cebulę pokrojoną w piórka. Dodaj mięso pokrojone w drobną kostkę. Smaż wszystko przez ok. 10 min. Na patelnię wlej wodę, dodaj koncentrat pomidorowy, musztardę i dopraw tymiankiem. Przez 30 min gotuj na średnim ogniu.

Wlej mleko i dodaj jogurt. Dosól potrawę do smaku. Gotuj nadal przez 5 min.
