Dzieciaki porównały jego smak do lodów. Biszkopt kremowy. Przepis na wyjątkowo puszyste ciasto z dodatkiem mascarpone.
Czy próbowałeś już biszkopt kremowy? Jeśli nie, koniecznie to nadrób i wypróbuj nasz przepis. Przekonaj się sam, że biszkopt kremowy naprawdę rozpływa się w ustach niczym lody śmietankowe.
Składniki:
- 60 g mąki pszennej
- 20 g skrobi kukurydzianej
- 140 g cukru
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia lub jego zamiennika, kamienia winnego (Cream of Tartar)
- 60 g masła
- 100 ml pełnego mleka
- 6 jajek
- 250 g serka mascarpone
- 1 mała cytryna
Przygotowanie:
Rozbijamy jajka. Białka i żółtka oddzielamy i umieszczamy w osobnych miskach. Białka ubijamy razem z połową cukru. Myjemy cytrynę. skórkę i wyciskamy z niej sok.
Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim masło. Odstawiamy do ostudzenia. Ubijamy serek mascarpone. Żółtka roztrzepujemy i dodajemy do serka.
Później do masy dodajemy drugą połowę cukru, sól, po łyżeczce soku i skórki z cytryny. Wlewamy roztopione w mleku masło. Gdy to zmiksujemy, wsypujemy przesianą mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Całość znów ucieramy.
Ubite białka dzielimy na trzy partie. Jedną część dodajemy do powstałej wcześniej masy i ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy resztę białek. Delikatnie mieszamy, aby do biszkopt nie stracił na puszystości.
Przygotowujemy okrągłą formę o średnicy 20 cm. Może być też nieco mniejsza, kwadratowa – ważne, aby po umieszczeniu w niej ciasta, od jej górnej krawędzi pozostało przynajmniej 1,5 cm marginesu (jeśli masy będzie więcej, wlewamy tylko do wskazanego limitu). Spód blachy i jej zewnętrzne brzegi okręcamy folią spożywczą. Do tak zabezpieczonej formy możemy przelać gotową masę.
Do głębokiego naczynia żaroodpornego wlewamy ok. 3 cm wrzącej wody i umieszczamy w nim formę z ciastem. Całość wkładamy do piekarnika. Przez pierwsze 20 min pieczemy w 200°C, a przez kolejne 30 min – w 140°C.
Po tym czasie nie otwieramy drzwiczek piekarnika, wyłączamy jedynie temperaturę i zostawiamy biszkopt na ok. pół godziny. Następnie wyjmujemy formę z naczynia żaroodpornego, a ciasto znów wstawiamy do piekarnika na kolejne pół godziny – tym razem pozostawiając uchylone drzwiczki.