Delikatne bułeczki – są przysmakiem, który kocha cała moja rodzina. Delikatne jak puch.

Następnie mieszamy kolejne składniki: jajko, sól, cukier oraz roztopione masło. Tak przygotowane składniki wlewamy do mikstury z drożdży i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Kolejnym krokiem jest dodawanie w niewielkich ilościach mąki oraz oleju.

Na stole lub stolnicy rozsyp trochę mąki, wyłóż ciasto i  zacznij zagniatać do momentu, aż zacznie ładnie odklejać Ci się od rąk. Miskę wysmaruj olejem i włóż do niej zagniecione ciasto, które należy przykryć folią i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia naokoło 30 minut. Po tym czasie odkryj folię, zmiażdż ciasto i odstaw do ponownego wyrośnięcia na następne pół godziny.

Gdy ciasto znowu rośnie zabieramy się za zrobienie kruszonki. Weź miskę wsyp do niej składniki i zacznij mieszać rozcierając masło z cukrem i mąką do momentu utworzenia okruchów, czy też grudek.

Po ponownym wyrośnięciu ciasto należy podzielić na równe części, może ich być np. 12. Każdą część zwijamy w kulkę. Przykrywamy folią i odstawiamy na następne 10 minut.

Ciasto zrobione, kruszonka jest więc pora na nadziewanie. Weź jedną kulkę ciasta zrób z niej w miarę płaski placek, na środku ułóż masę – nadzienie i zawijaj brzegami do góry, a następnie uformuj z niej okrągłą bułeczkę.

Bułeczki odstawiaj na przykrytą papierem do pieczenia blachę, jak skończysz układać bułeczki pamiętaj aby je przykryć folią i zostawić na kolejne 20 minut. W między czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni, roztrzep jajko z wodą, posmaruj górę bułeczek i posyp przygotowaną wcześniej kruszonką, wstaw do piekarnika i piecz około 20-25 minut. Zostaw do wystygnięcia i zajadaj z całą rodzinką. Smacznego.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!