Zaledwie 30 minut w piekarniku i domowe bułeczki są lepsze niż sklepowe: Smaczne, chrupiące i lekko kruche.

Doskonałe domowe wypieki, które możesz szybko przygotować i świetnie smakują nawet następnego dnia. Zakochasz się w tych bułkach, bo są fantastycznie chrupiące, a w trakcie przygotowywania cały dom obłędnie nimi pachnie.

Potrzebujesz:

  • ciepłe mleko 200 ml
  • ciepła woda 200 ml
  • cukier 1 łyżka
  • drożdże instant 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka
  • masło 30 g
  • mąka około 600 g
  • dodatkowo:
  • mąka do posypania około 1 łyżki
  • masło 25-30 g

Przygotowanie:

W misce wymieszaj ciepłą wodę, ciepłe mleko, cukier, sól i drożdże.

Stopniowo dodawaj mąkę i wyrabiaj ciasto.  Większą miskę posmaruj masłem, włóż do niej ciasto, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia.

Podziel ciasto na dwie połówki i każdą pokrój na mniejsze kawałki.

Uformuj z nich małe bułeczki, ułóż na blaszce wyłożone papierem, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut.

Każdą bułeczkę posyp mąką, natnij od góry i włóż po kawałku masła.

Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz w 190 stopniach przez 25-30 minut.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!