Unikalny smak – Pieczony burak – Zrób go raz w takiej postaci, a będziesz robiła go non stop.

Potrawa ta nadaje się tylko jako samo danie główne, ale również smaczne jako dodatek do dania głównego. Polecam !

Czego potrzebujesz?

  • 0,5kg drobnych buraków
  • sześć łyżek oliwy (najlepiej z oliwek)
  • trzech łyżek octu balsamicznego
  • czosnku
  • przypraw: soli, pieprzu i majeranku

Buraki starannie umyj i pokrój w tzw. łódeczki. Następnie równomiernie rozłóż je w naczyniu żaroodpornym (pokrytym starannie folią aluminiową), przekładając ząbkami czosnku. Im więcej czosnku, tym buraki będą ostrzejsze i bardziej wyraziste.

Danie przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika (ok. 200*C). Piecz przez około 1-1,5 godziny (długość pieczenia zależy od wielkości buraków, dlatego istotne jest, by były one mniej więcej tej samej wielkości).

Pod koniec pieczenia można zabrać wierzchnią warstwę folii aluminiowej – dzięki temu buraczki nieco się spieką z wierzchu i będą bardziej chrupiące.

error: Treść zabezpieczona !!