100-letnia receptura na domowy chleb. Z tego przepisu chleb wyjdzie każdemu.

Domowy ziemniaczany chleb przygotowywany zgodnie z tradycyjną recepturą zapewne będzie smakować każdemu, kto choć raz go spróbuje! Warto wykonać go w swoim domu zamiast kupować w sklepie. Wystarczy użyć kilka podstawowych składników.

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej i trochę do podsypywania,
  • 250 g ugotowanych ziemniaków,
  • 21 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka kminku,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżka octu,
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 450 ml letniej wody.

Sposób przygotowania:

Mąkę pszenną przesiać do miski i posolić ją, a następnie wymieszać oba składniki.

Ziemniaki zaleca się ugotować w mundurkach i dopiero potem obrać oraz zetrzeć na tarce o drobniejszych oczkach. W mące wykonać otwór na środku, a potem umieścić w nim starte ziemniaki. Rozgniecione drożdże dodać do miski wraz z cukrem i wodą. Jej ilość zależy jednakże od wchłanialności wody.

Odstawić na kwadrans. Po upływie tego czasu można wymieszać drożdże i mąkę z olejem i octem. Po dodaniu kminku, wyrobić ręcznie ciasto. Odstawić na godzinę czasu. Z ciasta uformować kształt bochenka i przełożyć go na formę do pieczenia wyłożoną pergaminem, a następnie odstawić na 15 min.

Piec w temp. wynoszącej 225 stopni przez 10 min. z funkcją góra-dół i termoobieg, a później w 190 stopniach przez 50 minut. Ostudzić. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!