Prosty przepis, każdemu się uda. Moja mama zdradziła przepis na pyszny chrupiący chlebek.

Kiedyś robiłam porządki w swoim garażu i natknęłam się na ciekawą książkę z przepisami kulinarnymi.

Znalazłam tam chleb, który zawsze przygotowywała mi mama, pamiętam, że jego smak był obłędny, dlatego od razu zabrałam się do pracy. Jest on niezwykle smaczny oraz miękki.

Przepis jest bardzo prosty, dlatego myślę, że każdy sobie z nim poradzi. Teraz ten chleb to podstawa w mojej kuchni, która cieszy mnie każdego dnia i na pewno ucieszy także ciebie.

Składniki:

  • Pół litra przegotowanej wody, w temperaturze 35-40 stopni
  • Drożdże – 50 g
  • Cukier – 1 czubata łyżka
  • Sól – 2 łyżeczki
  • Olej słonecznikowy – 2 łyżki
  • Jajko – 1 sztuka
  • Mąka – 6-7 szklanek

Przygotowanie:

Ze wszystkich składników wyrób ciasto, pamiętając o tym, żeby ilość mąki dostosować indywidualnie, tak aby cała masa nie kleiła się do dłoni. Następnie przygotuj formę, która powinna być o połowę wyższa niż ciasto, które włożyłeś i wysmaruj ją olejem słonecznikowym.

Jeśli mnie pamięć nie myli, to moja mama używała do tego zwykłego aluminiowego rondla. Przykryj ciasto ręcznikiem na 20 minut, a po upływie tego czasu wsadź je do lodówki na godzinę. Po wyjęciu go z lodówki, nastaw piekarnik na 180 stopni i piecz chleb przez około godzinę.

Gdy już się zrobi, daj mu trochę czasu, żeby odetchnął z dala od piekarnika, a następnie wyjmij go z blachy i przykryj dowolnym ręcznikiem. Spróbuj sam!

error: Treść zabezpieczona !!