Wiśnia pod śniegiem – Domowe pyszne ciasteczka z wiśniami – z przepisu mojej babci. Obłędny smak

Domowe ciasteczka z wiśniami to nieodłączny element popołudniowej kawy w wielu domach.

Ich miłośnicy zgodnie stwierdzą że mięciutki i świeżutkie ciasteczka z dużym prawdopodobieństwem potrafią przypomnieć czasy dzieciństwa czy miłe wspomnienia w przyjacielskim gronie. Poniższy przepis na przepyszne ciasteczka z pewnością zbierze słowa uznania wśród najbliższych.

Z pewnością zmienią  ponury dzień w bajkę! „Wiśnia pod śniegiem” to oryginalna nazwa, pod którą kryje się sposób na idealnie lekki i słodki deser. Główną zaletą ciasteczek z wiśniami jest ich ekspresowe przygotowanie, które wprawionym domowym cukiernikom nie powinno zająć więcej niż 30 min.

Składniki

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 150 g masła
  • 3 duże jajka
  • około 50 wiśni
  • 50 g dżemu wiśniowego
  • 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie

Do miski przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia, następnie dodaj cukier i energicznie wymieszaj. Potem dodaj śmietanę, jajka, miękkie masło, po czym szybko zagnieć ciasto. Ciasto rozwałkuj na dość długi prostokąt, brzegi posmaruj dżemem i ułóż na nim wiśnie. Następnie ciasto zwiń w rulon i pokrój na porcje, po 2 wiśnie na każdą.

Rulony ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 20 min w 180 stopniach Celsjusza. Gotowe ciasteczka po przestygnięciu posyp cukrem pudrem.

Chrupiące, słodkie ale z kwaskową nutą wiśniowe ciasteczka umilą każe popołudnie. Do nadzienia można wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone wiśnie (bez pestek). Smacznego !

error: Treść zabezpieczona !!