Ciasto od Babci – Smak nie do opisania. Ciasto, które uzależnia

Nie możesz się oprzeć czekoladzie w każdej postaci? Ten przepis jest wręcz dla Ciebie stworzony!

Nie kupuj gotowych ciast czy praliny, wykorzystaj kilka minut w ciągu dnia na przygotowanie domowego wypieku. Satysfakcja gwarantowana!

Do przygotowania będziesz potrzebować:

  • 100g rodzynek;
  • 6 łyżek mleka;
  • 6 jajek;
  • 6 łyżek oleju;
  • 8 łyżek mąki;
  • 3 łyżki cukru pudru;
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki potrzebne na masę:

  • 300g mascarpone;
  • 100g masła;
  • skórka z jednej cytryny;
  • 100ml bitej śmietany lub ubitej śmietanki 30%;
  • 3 łyżki cukru pudru.

Składniki na polewę:

  • 100g czekolady;
  • 3 łyżki mleka.

Zaczniemy od ubicia jajek z cukrem. Do masy dodajemy mleko i olej, i na koniec rodzynki i mąkę.

Posyp blachę mąką u przelej na nią przygotowane wcześniej ciasto. Nagrzej piekarnik do 180-200 stopni i wstaw ciasto. Piecz około pół godziny.

Po upływie 30 minut wystaw ciasto i pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie możesz przygotować masę.

Rozgnieć mascarpone z cukrem i śmietanką. Dodaj masło w pokojowej temperaturze i startą wcześniej skórkę z cytryny.

Jeśli lubisz migdałowy bądź waniliowy aromat, możesz dodać kilka kropli do kremu. Rozprowadź krem na cieście. Na końcu rozpuść czekoladę, dodaj do niej mleko i wymieszaj.

Polej ciasto polewą i wstaw do lodówki na minimum 2-3h do ostygnięcia. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!