Oto przepis na kremowy, delikatny deser, który podbije podniebienie i serce każdego łasucha.

Zaczynamy od przygotowania kremu do ciasta. Łączymy ze sobą żółtka, cukier, cukier waniliowy i kaszę manną i 200 ml mleka. Wszystko ubijamy mikserem na jednolitą masę. Następnie pozostałe mleko podgrzewamy w garnku i dodajemy do niego wcześniej ubitą masę. Gotujemy do uzyskania gęstego kremu. Następnie krem przykrywamy folią i zostawiamy do ostygnięcia.

Następnym krokiem będzie wykonanie biszkoptu. Nagrzejmy w międzyczasie piekarnik do 180 stopni. Składniki dzielimy na suche i mokre. Do jednej m miski wsypujemy: przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. W drugiej misce mieszaj żółtka z cukrem. W osobnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę. Następnie wszystko delikatnie ze sobą mieszamy i dodajemy wodę o temperaturze pokojowej.

Szykujemy formę do pieczenia, najlepiej 20 × 30 cm. Wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy gotowe ciasto i równomiernie je rozkładamy. Warto uderzyć kilka razy formą, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza w cieście. Pieczemy przez około 45 minut w 180 stopniach.

W czasie gdy biszkopt się piecze, wracamy do przygotowania kremu. Schłodzony ubijamy z miękkim masłem na gładką masę. Gdy biszkopt będzie chłodny, wykładamy krem na wierzch.

Ostatnim krokiem jest przygotowanie polewy. Czekoladę dzielimy na małe kawałki i rozpuszczamy w gorącej śmietanie. Następnie ubijamy, aby wszystko się ze sobą dobrze połączyło. Gotową polewę wylewamy na ciasto i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Gotowe!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!