Kroję 3 jabłka, oblewam je ciastem i piekę tak 3 razy w tygodniu: Przepyszne ciasto jabłkowe.
Doskonały przepis na szybką i bardzo smaczną szarlotkę, która jest miękka i fantastycznie smaczna.
Składniki:
- Jajka – 3 szt
- Cukier – 150 gr
- Mleko – 180 ml
- Masło – 80 gr
- Zwykła mąka – 300 g
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Jabłka – 3 sztuki
- Sok z połowy cytryny
- Masło do wysmarowania blachy do pieczenia
Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy ciasto. Jajka ubić z cukrem.

Dodaj mleko, miękkie masło i ubij.

Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zagnieść jednolite ciasto. Konsystencja ciasta.

Przygotujemy jabłka, nie trzeba ich obierać – wystarczy usunąć rdzeń i pokroić na kawałki.

Skropić sokiem z cytryny. Następnie przełożyć na blachę do pieczenia (21×31 cm) wysmarowaną masłem.

Przykryć ciastem, wygładzić. I wstaw do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy 30-35 minut w 180°C. Posypać cukrem pudrem.
