Ugotuj dwie garście tych liści, a powstanie bardzo zdrowa maść, szereg właściwości zdrowotnych! Tutaj przepis

Od wieków ludzie wykorzystują rozmaite właściwości lecznicze babki lancetowatej.

Wykorzystuje się ją na różnego rodzaju oparzenia, rany ropne, egzemy, żylaki, opryszczki, podrażnienia, owrzodzenia skóry, zakażone rany, ukąszenia owadów czy nawet krwawiące hemoroidy. Sposobów jej stosowania jest wiele, a poniżej przeczytasz o cudownej, domowej maści przygotowanej właśnie z tej rośliny.

 Potrzebne składniki:

  • 100 g słoniny, opcjonalnie masła zawierającego 80% tłuszczu,
  • 50 g świeżych liści babki lancetowatej.

Przygotowanie:

Umyte liście (zebrane w okresie od maja do sierpnia) pozostaw do wyschnięcia, a następnie starannie je posiekaj. Rozpuść masło w rondelku i dodaj posiekaną babkę lancetowatą. Całość gotuj przez około 5 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Odstaw naczynie na bok i pozostaw na noc do ostygnięcia.

Następnego ranka podgrzej zawartość rondla i przesącz przez gazę. Powstałą w ten sposób maść umieść w czystych, wysterylizowanych słoikach, najlepiej z ciemnego szkła. Maść z babki lancetowatej przechowuj w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.

Jak stosować maść domowej roboty?

Najpierw dokładnie oczyść miejsce, na które chcesz nałożyć maść z babki lancetowatej. Możesz nakładać cienką warstwę specyfiku od trzech do czterech razy dziennie. Dzięki zmiękczającym, leczniczym i antyseptycznym właściwością babki szybko poczujesz ulgę.

Jakie są inne zastosowania babki lancetowatej?

Ta cudowna roślina ma szereg rozmaitych zastosowań, znanych ludziom od setek lat. Wielu osobom kojarzy się z przeziębieniem czy kaszlem – ze względu na przeciwzapalne właściwości. Babkę lancetowatą można jednak używać także w innych celach, a oto niektóre z nich:

  • leczenie żylaków,
  • wspomożenie trawienia,
  • wzmocnienie układu odpornościowego,
  • działanie antyseptyczne,
  • leczenie przeziębienia lub grypy,
  • odkrztuszenie śluzu,
  • wspomożenie dróg oddechowych,
  • profilaktyka przeciw osteoporozie,
  • łagodzenie objawów astmy i alergii,
  • eliminacja bólów brzucha i skurczy,
  • działanie moczopędne,
  • regeneracja komórek,
  • odprowadzenie nadmiaru wody z organizmu,
  • wspomożenie pracy nerek i wątroby,
  • przyspieszenie gojenia się ran i chorób skórnych,
  • oczyszczenie dróg moczowych.

Babka lancetowata – składnik nalewki

Z tej rośliny można przyrządzić także znakomitą nalewkę. Przyda się ona w leczeniu zapalenia dróg moczowych, wrzodów oraz bolących zębów, a także przy płukaniu gardła i jamy ustnej.

Przygotowanie takiej nalewki jest bardzo proste:

Zalej alkoholem naczynie z umieszczonymi liśćmi babki, tak aby były zanurzone. Szczelnie przykryj i odstaw na 15 dni, od czasu do czasu wstrząsając zawartością. Po tym czasie odcedź zawartość naczynia przez gazę. Nalewkę należy przechowywać w chłodnym, suchym pomieszczeniu, najlepiej w butelkach z ciemnego szkła.

W celach leczniczych możesz stosować około 10 kropli dziennie. Od momentu przygotowania nalewka z babki lancetowatej jest ważna przez okres dwóch lat, warto więc naklejać na butelki etykiety z datą sporządzenia specyfiku.

error: Treść zabezpieczona !!