Jest po prostu doskonały, idealnie słodki, chociaż nie zawiera tak dużo cukru, co kupny. Pyszny dodatek do naleśników, ciast, chleba itd. Wszystko czego potrzebujesz to tylko 3 składniki.
Usuń szypułki z truskawek i przekrój je na pół. Pokrojone truskawki wymieszaj z cukrem i odstaw na około 24 godziny. W między czasie zamieszaj nimi kilka razy. Truskawki uwalniają sok. Przed ich gotowaniem dodaj kwasek cytrynowy i dokładnie wymieszaj.
Ja gotuje dżem w czterech małych garnkach na średnim ogniu. Dzięki temu szybko się rozgrzeją i zaczną parować.
Gdy już truskawki rozgotują się na mniejsze kawałki przelej wszystkie do dużego garnka i dalej gotuj, aż masa trochę zgęstnieje.
Gorący dżem wlej do wysterylizowanych słoików. Od razu zakręć pokrywkę. Odwróć je do góry dnem. Pozostaw odwrócone przez 30 minut i ponownie odwróć do pozycji wyjściowej.
Jeśli nie udało się Ci prawidłowo zamknąć niektórych słoików, zakręć ponownie pokrywki i wysterylizuj dżem w gorącej kąpieli.
W garnku: włóż słoiki do garnka, zalej wodę do poziomu 1 cm pod pokrywki słoików. Gdy woda zostanie podgrzana do 90° C, sterylizuj je przez 10 minut. Życzę smacznego!