Pierwszym krokiem jest ułożenie udek w garnku, zalanie ich litrem wody i zagotowanie całości. W tym czasie należy zająć się przygotowywaniem warzyw. Kroimy cebulę i marchew na dość duże kawałki, następnie ząbek czosnku kroimy na dwie, trzy części.
Po zagotowaniu się mięsa należy usunąć pianę, dołożyć do niego warzyw i przyprawy. Garnek trzeba przykryć i gotować mięso przez około półtorej godziny na bardzo wolnym ogniu.
Po tym czasie żelatynę wlej wsypujemy do szklanki wypełnionej połowie zimną wodą i odstawiamy na bok, aż pęcznieje. Kiedy mięso jest już ugotowane, trzeba wyjąć je z garnka i ostudzić. Kości usuwamy z udek i dzielimy mięso na małe cząstki.
Następnie należy odcedzić bulion, wlać z powrotem do garnka i dodać do niego żelatynę. Całość należy podgrzewać na średnim ogniu do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Na koniec solimy bulion. Dodajemy także czosnek, który trzeba przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce.