Leniwa galareta. Bez gotowania przez wiele godzin – idealna w smaku, idealnie gęstnieje

Powiedzmy szczerze – galareta ze sklepu nigdy nie będzie tak dobra jak ta domowa. Dziś proponujemy przepis, nad którym rozpłyną się nawet najbardziej krytyczni smakosze.

Czego potrzebujemy do przygotowania galaretki?

  • trzy udka z kurczaka
  • a 20 g żelatyny
  • jedna marchew
  • pół cebuli
  • czarny pieprz i liść laurowy do smaku
  • sól
  • cztery – pięć ząbków czosnku

Jak przygotować galaretkę według naszego przepisu?

Pierwszym krokiem jest ułożenie udek w garnku, zalanie ich litrem wody i zagotowanie całości. W tym czasie należy zająć się przygotowywaniem warzyw. Kroimy cebulę i marchew na dość duże kawałki, następnie ząbek czosnku kroimy na dwie, trzy części.

Po zagotowaniu się mięsa należy usunąć pianę, dołożyć do niego warzyw i przyprawy. Garnek trzeba przykryć i gotować mięso przez około półtorej godziny na bardzo wolnym ogniu.

Po tym czasie żelatynę wlej wsypujemy do szklanki wypełnionej  połowie zimną wodą i odstawiamy na bok, aż pęcznieje. Kiedy mięso jest już ugotowane, trzeba wyjąć je z garnka i ostudzić. Kości usuwamy z udek i dzielimy mięso na małe cząstki.

Następnie należy odcedzić bulion, wlać z powrotem do garnka i dodać do niego żelatynę. Całość należy podgrzewać na średnim ogniu do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Na koniec solimy bulion. Dodajemy także czosnek, który trzeba przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce.

Na koniec mięso układamy na talerzach lub w miseczkach i zalewamy bulionem. Po schłodzeniu trzeba miseczki schować do lodówki na kilka godzin.

error: Treść zabezpieczona !!