Odkąd ją piję nie mam problemów ze zdrowiem: Pyszna herbata imbirowa – oto babciny przepis jak ją zrobić.

Okres jesienno- zimowy to czas kiedy najłatwiej złapać jakieś infekcje. Wtedy najczęściej rozwiązania szukamy w aptece. A gdybyś mógł sam zadbać o swoją odporność korzystając z prostych, domowych sposobów?

Czasem szukamy na siłę magicznych rozwiązań a tymczasem zdrowie tkwi w prostocie. Wystarczy, że wykorzystasz do tego celu pewne warzywo a właściwie jego korzeń. Ciekawy?

O co właściwie chodzi?

O jakże niedoceniany IMBIR. Korzeń imbiru ma właściwości lecznicze. Można go nazwać naturalnym antybiotykiem. A przy tym jest dużo tańszy niż nie jeden lek z apteki. Zawiera wiele cennych składników, takich jak: witaminę C, B1, B2 oraz E, A i K. Działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie. Wspomaga układ odpornościowy. 

Ponadto ma właściwości przeciwwymiotne, więc z powodzeniem może być traktowany jako środek lokomocyjny. Jednak to nie koniec jego wspaniałych właściwości. Działa także kojąco na układ trawienny. Z jego pomocą skutecznie pozbędziesz się wzdęć i nieprzyjemnego bólu brzucha.

Jak możesz wykorzystać w walce z przeziębieniem?

Bardzo prosto. Przyrządzając herbatkę imbirową. Taki rozgrzewający napój szybko postawi Cię na nogi. Herbata imbirowa to super sposób na jesienne infekcje. Stosowana profilaktycznie sprawia, że możemy ich nawet uniknąć, a przynajmniej zmniejszyć ich ilość i intensywność. To bardzo proste, a zarazem skuteczne rozwiązanie daję ogromną ulgę w walce z chorobą.

Czego potrzebujesz aby ją przygotować?

  • dwie łyżeczki mleczka kokosowego
  • ćwierć łyżeczki imbiru w proszku
  • ćwierć łyżeczki kurkumy w proszku
  • szklanka wody

Jak ją przyrządzić?

Wsyp do szklanki imbir i kurkumę. Zalej gorącą ( ale nie wrzącą) wodą. Dodaj mleczko kokosowe. Pozostaw to wszystko na 10 minut. Najlepiej pod przykryciem. Dodaj miód.

Ciesz się herbatką imbirową.

Pamiętaj, aby odczekać kilka minut i zostawić zalaną gorącą wodą kurkumę z imbirem, aby miały szansę uwolnić swoje właściwości. Nie dodawaj miodu od razu. Jeśli dodasz go za szybko, miód straci wszystkie cenne witaminy. Taki napar możesz pić nawet dwa razy dziennie. Koniecznie rano.

Zastąp tradycyjną herbatę na imbirową a poczujesz różnicę w samopoczuciu. Pij profilaktycznie, nie tylko podczas choroby. Stosowanie tego napoju pozwoli uniknąć Ci nieprzyjemnych infekcji.

Jeśli spodobał Ci się ten tekst, udostępnij swoim znajomym.

error: Treść zabezpieczona !!