Pyszne rolki z nadzieniem – Można zjeść nawet 20 na raz. Lepiej zrób podwójną porcję.

Jeżeli lubisz jabłka ten przepis jest właśnie dla Ciebie, a jeżeli nie jesteś wielkim fanem tych owoców, dzięki tym rolkom na pewno je pokochasz!

Jedynym minusem tego dania jest to, że bardzo szybko znika z talerza, dlatego warto od razu zaopatrzyć się w drugą porcję.

Potrzebne Ci będzie:

  • 4 sztuki jabłek
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 125 g masła
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 125 ml kefiru
  • 630 g mąki
  • 1 sztuka jajka kurzego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 10 g cukru waniliowego
  • 75 g cukru pudru

Najprościej zacząć jest od przygotowania nadzienia: zmieszaj na patelni starte jabłka z cukrem i przez około 25 minut gotuj całość na wolnym ogniu, po to, aby nadmiar płynu odparował.

Następnie należy dodać cynamon, wszystko wymieszać i ostudzić. Następnym krokiem w naszej kuchni będzie połączenie masła i oleju roślinnego, razem z kefirem, cukrem waniliowym, cukrem pudrem, kurkumą, skrobią i jajkiem.

Dodawaj do masy stopniowo mąkę, a później zagnieć ciasto. Weźmy teraz kawałek ciasta o masie 30 g i zwińmy go w kulkę. Następnie rozwałkuj ją za mocą wałka, rozlej na to nadzienie i wypoziomuj. Zawiń całość w rulon.

Rolki piecz przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!