Jabłkowe tornado: fantastyczny wypiek. łatwy w przygotowaniu, a co najważniejsze – nieziemsko smakuje

Daj się skusić naszej propozycji na nowatorski, fantastyczny wypiek. Jest łatwy w przygotowaniu, a co najważniejsze – nieziemsko smakuje.

To najlepsze połączenie, jeśli mowa o domowych frykasach. To ciasto zrobisz w chwilę. Wypróbuj nasz przepis, a przekonasz się, że nie ma lepszego dodatku do kawy!

Będziesz potrzebować:

  • ok. 5 dużych jabłek
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklankę mleka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 szklankę cukru pudru
  • 2 średnie jaja
  • 2-3 stołowe łyżki kakao
  • 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • łyżeczkę sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • dżem o preferowanym smaku
  • dwie tabliczki czekolady
  • 2 szklanki śmietany

Jak to zrobić?

Jabłka umyj i zetrzyj dokładnie na tarce (grube oczka). Wrzuć do miski mąkę, cukier, olej, mleko, jajka, kakao, cukier waniliowy, cynamon, sodę i proszek do pieczenia.

Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj starte jabłka i mieszaj dalej, aż masa będzie jednolita.

Tak przygotowane ciasto wylej na formę (30cm x 40cm), uprzednio posmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia.

Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 30 min. Po upieczeniu możesz posmarować wierzch ciasta ulubionym dżemem.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do lekkiego ostygnięcia, następnie wymieszaj ze śmietaną. Wylej polewę na wierzch ciasta, równo ją rozsmarowując. Jeśli jesteś fanem czekolady, posyp wypiek tartą czekoladą.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!