Chorwackie placki bez dodatku drożdży: ciasto nie wchłania oleju, wychodzą miękkie, smakują obłędnie.Oto Instrukcja przygotowania.

Chorwackie placki bez dodatku drożdży – Mięciutkie niewchłaniające oleju FIT

Zapomnij o otłuszczonych plackach i ciągłym osuszaniu ich po usmażeniu. Wypróbuj Chorwacka recepturę i raz na zawsze pozbądź się myśli ze plaski nie mogą być fit. Odkąd poznałam ten przepis tylko takie teraz robię, bez względu na porę roku.

Potrzebujesz:

  • 400 g mąki pszennej
  • 300 ml jogurtu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • odrobina cukru
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Wymieszaj jogurt z solą w misce, po czym dodaj cukier i sodę oczyszczoną. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj dodając powoli mąki. Otrzymane ciasto ugnieć w rolkę i potnij na równe kawałeczki. Uformuj z nich kuleczki i odstaw na 5 minut pod przykryciem folii spożywczej.

Po upłynięciu wyznaczonego czasu rozwałkuj kuleczki na wielkość Twojej patelni. Następnie zmaż placuszki z obu stron aż uzyskają złocisty kolor. Dodatkowym etapem jest położenie gotowych langustynek na papier kuchenny, by pozbyć się oleju z każdej strony.

Teraz możesz rozkoszować się miękkimi i chrupiącymi Langustynkami. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!