Karkówka faszerowana z ziemniakami i sosem z czerwonego wina. Zaskoczę Cie tym przepisem.

Karkówka faszerowana z ziemniakami i sosem z czerwonego wina – sposób przygotowania

Bogata, soczysta karkówka wypełniona smakowitymi składnikami to gwarancja doskonałego dania głównego. Zapieka się go w piekarniku razem z ziemniakami i podaje z prostym sosem.

Mięso:

  • karkówka wieprzowa – 1500 gr
  • grzyby – 200 gr
  • cebula – 300 gr
  • sól – 10 gr
  • pieprz – 5 gr
  • gałązka pietruszki – 10 gr
  • słodka papryka – 5 gr
  • suszony czosnek – 5 gr
  • pomidory – 150 gr
  • musztarda – 30 gr
  • boczek – 150 gr
  • ziemniaki – 300 gr

Sos:

  • czerwona cebula – 2 szt
  • olej – 15 ml
  • czerwone wino – 100 ml
  • sól – 10 gr
  • pieprz – 5 gr
  • liść laurowy – 2 szt
  • musztarda gruboziarnista – 7 g

Przygotowanie:

Karkówkę pokroić wzdłuż na 4 plastry tej samej wielkości, posolić, popieprzyć i postukać. Rozłóż bawełniane sznurki w wyimaginowaną siatkę, zawiążesz na szerokość i długość. Połóż na nich pierwszy plaster mięsa. Cebulę pokroić w półpierścienie, natkę pietruszki posiekać, dodać do cebuli i posolić. Dodaj do nich suszony czosnek, paprykę i pieprz i wszystko wymieszaj. Pieczarki pokroić w plasterki a pomidory w kostkę.

Rozłóż musztardę na kawałku mięsa. Połóż na nim jedną trzecią mieszanki cebuli, pomidorów i pieczarek, jedną trzecią plastrów bekonu i przykryj wszystko drugim plasterkiem mięsa. Powtórzyć z kolejną trzecią składników, dodać kolejny kawałek mięsa, resztę składników i przykryć ostatnim kawałkiem karkówki. Następnie mocno zawiąż sznurki.

Włóż mięso do naczynia do zapiekania. Pokrój ziemniaki na kawałki i ułóż je wokół mięsa. Posolić, popieprzyć i polać odrobiną oleju. Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz wszystko przez około 40 minut.

W międzyczasie przygotować sos. Czerwoną cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy tylko zrobi się szklista, wlej wino, wrzuć liść laurowy, sól, pieprz i gruboziarnistą musztardę francuską. Całość dusić 10 minut na małym ogniu.

Gotowe mięso podawaj porcjowane z ziemniakami i polane odrobiną sosu. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!