W zaledwie 3 dni przygotuj tą pyszną kiszoną kapustę. Przepis od mojej babci. Samo zdrowie.

Kapusta kiszona ma wiele prozdrowotnych właściwości, dlatego też jej częste spożywanie może zdziałać w naszym organizmie wiele dobrego.

Kapusta kiszona zawiera ogrom witamin niezbędnych do prawidłowego działania naszego ciała. Jej przygotowanie jest szybkie, tanie oraz proste, więc nikt z nas nie powinien mieć problemów z jej przyrządzeniem.

Chcesz poznać sposób na przygotowanie kapusty kiszonej? Wszystko co niezbędne znajdziesz w poniższym artykule!

Kapusta kiszona ma wiele zbawiennych dla naszego organizmu właściwości – pozwala nam ona zwiększyć odporność na infekcje wirusowe oraz bakteryjne, a także wzmacnia nasze naczynia krwionośne oraz poprawia wchłanianie żelaza, co ma szczególne znaczenie dla osób zmagających się z powracającą anemią.

Według dostępnych informacji w 100 g kiszonej kapusty możemy znaleźć aż 70 mg kwasu askorbinowego, znanego pod popularniejszą nazwą witaminy C.

Jest to prawie całkowite dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę dla dorosłego człowieka, dlatego samo spożycie kiszonej kapusty jako np. surówka do obiadu zaspokaja nasze zapotrzebowanie na witaminę C, lecz nie tylko!

Oprócz niej w kapuście kiszonej znajdują się witaminy A, B1, B2, E, H, K, PP oraz U, dlatego warto jest włączyć ją do naszego codziennego jadłospisu. Zapoznaj się z naszym przepisem, zbierz wszystkie potrzebne składniki i przyrządź kiszoną kapustę, która zachwyci każdego, kto jej spróbuje!

Składniki i przedmioty potrzebne do przygotowania kiszonej kapusty:

  • słoik ok. 3l – 1 szt.
  • kapusta – 2 – 3 kg
  • marchewka – 1 szt.
  • liść laurowy – 3 szt.

Dodatkowe składniki potrzebne do solanki:

  • woda – 0,5 l
  • sól – 2 łyżki

Sposób przygotowania: 

Pierwszym krokiem jest przygotowanie solanki. Wodę doprowadź do wrzenia, a następnie wsyp do niej sól i mieszaj do momentu jej całkowitego rozpuszczenia. Następnie ponownie zagotuj wodę i odłóż ją na bok, aby ostygła.

Przygotowaną kapustę pokrój według preferencji – najlepiej na cienkie paski, aby dobrze się ona zakisiła i aby wygodniej było ją jeść. Marchewkę pokrój również w cienkie paski lub zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Na dnie słoika umieść liść laurowy, na którym do połowy słoika wsyp kapustę.

Do zapełnionego w 1/2 słoika dodaj część pokrojonej marchewki i całość dokładnie ugnieć. Na marchewkę połóż drugi liść laurowy i powtórz całą procedurę. Do pełnego już słoika, na samej górze umieść trzeci – ostatni liść i całość dokładnie ugnieć. Możesz to zrobić np. drewnianą łyżką. Do słoika wlej zimną już solankę i jeszcze raz dokładnie ugnieć kapustę.

Ponieważ w trakcie kiszenia część solanki może wyciec ze słoika, umieść słój w misce lub innym wygodnym dla Ciebie naczyniu. Kapustę pozostaw na 2 dni w temperaturze pokojowej, a następnie wymieszaj zawartość słoika, zamknij go przykrywką i na jeden dzień umieść go w lodówce.

Mamy nadzieję, że nasz przepis przypadnie Ci do gustu i kiszona kapusta częściej będzie zdrowym gościem na Twoim stole!

error: Treść zabezpieczona !!