W zaledwie 3 dni przygotuj tą pyszną kiszoną kapustę. Przepis od mojej babci. Samo zdrowie.

Kapusta kiszona ma wiele prozdrowotnych właściwości, dlatego też jej częste spożywanie może zdziałać w naszym organizmie wiele dobrego.

Kapusta kiszona zawiera ogrom witamin niezbędnych do prawidłowego działania naszego ciała. Jej przygotowanie jest szybkie, tanie oraz proste, więc nikt z nas nie powinien mieć problemów z jej przyrządzeniem.

Chcesz poznać sposób na przygotowanie kapusty kiszonej? Wszystko co niezbędne znajdziesz w poniższym artykule!

Kapusta kiszona ma wiele zbawiennych dla naszego organizmu właściwości – pozwala nam ona zwiększyć odporność na infekcje wirusowe oraz bakteryjne, a także wzmacnia nasze naczynia krwionośne oraz poprawia wchłanianie żelaza, co ma szczególne znaczenie dla osób zmagających się z powracającą anemią.

Według dostępnych informacji w 100 g kiszonej kapusty możemy znaleźć aż 70 mg kwasu askorbinowego, znanego pod popularniejszą nazwą witaminy C.

Jest to prawie całkowite dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę dla dorosłego człowieka, dlatego samo spożycie kiszonej kapusty jako np. surówka do obiadu zaspokaja nasze zapotrzebowanie na witaminę C, lecz nie tylko!

Oprócz niej w kapuście kiszonej znajdują się witaminy A, B1, B2, E, H, K, PP oraz U, dlatego warto jest włączyć ją do naszego codziennego jadłospisu. Zapoznaj się z naszym przepisem, zbierz wszystkie potrzebne składniki i przyrządź kiszoną kapustę, która zachwyci każdego, kto jej spróbuje!

Składniki i przedmioty potrzebne do przygotowania kiszonej kapusty:

  • słoik ok. 3l – 1 szt.
  • kapusta – 2 – 3 kg
  • marchewka – 1 szt.
  • liść laurowy – 3 szt.

Dodatkowe składniki potrzebne do solanki:

  • woda – 0,5 l
  • sól – 2 łyżki

Sposób przygotowania: 

error: Treść zabezpieczona !!