Ciasto jest tak łatwe i pyszne, że nawet następnego dnia są jak świeżo upieczone – cukiniowe kotleciki.

Najpierw należy wymieszać drożdże z cukrem oraz mlekiem i odstawić na kwadrans. Startą cukinię trzeba posolić, aa następnie odcisnąć z nich sok. W misce należy przygotować ciasto z pozostałych składników. Potem dodajemy do nich drożdże oraz cukinię. Ciasto należy przykryć bawełnianą ściereczką.

Kolejnym etapem jest przygotowanie farszu. W tym celu należy zetrzeć cukinię, posolić ją i odsączyć z wody. Później trzeba będzie podsmażyć na oleju cebulkę. Do podsmażonej cebuli dodajemy cukinię oraz masło. Następnie, rozwałkowujemy ciasto oraz posypujemy je 1/3 masy cukiniowej.

Kolejnym etapem jest zwinięcie ciasta w kulkę. Należy postąpić w podobny sposób 3 razy. Przekąskę można posypać suszonymi ziołami. Ciasto należy piec przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Ciasto z cukinii dobrze byłoby przygotowywać regularnie.

Na pewno zasmakuje ono naszym domownikom. Ponadto, danie z cukinii jest wyjątkowo proste do przygotowania. Możemy więc przygotować je w dość krótkim czasie. Ze zrobieniem posiłku poradzi sobie nawet osoba stawiająca w kuchni pierwsze kroki.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!