Zapomnij o klasycznych klopsikach i przygotuj je z kapusty: zdziwisz się, jak świetnie smakują. Hit na każdym przyjęciu

Jeśli lubisz klopsiki, koniecznie wypróbuj ten przepis. Świetna alternatywa, dzięki której zaskoczysz i zachwycisz całą Twoją rodzinę. Są niezwykle smaczne, łagodne dla żołądka i pieczone w piekarniku!

Potrzebujesz:

  • 450 g mięsa mielonego
  • 250 g kapusty
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • oliwa z oliwek
  • 150 g twardego sera
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz czarny mielony do smaku
  • pietruszka

Przygotowanie:

Poszatkuj kapustę na cienkie plasterki i włóż do miski. Obierz cebulę i zetrzyj na tarce.

Dodaj ją do miski z kapustą wraz z mielonym mięsem i jajkiem. Posól, dopraw i dobrze wymieszaj. 

Formę do pieczenia posmaruj olejem, z masy mięsnej uformuj klopsiki i ułóż obok siebie w misce.

Wymieszaj dwie łyżki majonezu z tartym serem, nałóż mieszaninę na klopsiki i piecz przez kolejne 5-7 minut. 

Wszystko gotowe. Możesz podawać ze swoją ulubioną przystawką np. purre ziemniaczanym, frytkami czy lekką sałatką warzywną.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!