Tak pysznych jeszcze nie robiłaś – Pyszne miękkie klopsiki idealne do zupy. Zaskoczę Cie tym przepisem

Domowej roboty klopsiki możemy podać w każdej formie, natomiast delikatny i soczysty smak doprawionego mięsa, przede wszystkim wspaniale łączy się z aromatyczną zupą!

Ze względu na szybki czas przygotowania jest to jeden z najlepszych przepisów na obiad dla całej rodziny. Prostota i wysoka jakość to kluczowe elementy tego dania. Do wykonania naszych pulpetów będziemy potrzebować dowolnego mielonego mięsa (450 g), aczkolwiek smak wołowiny najlepiej uwalnia walory smakowe.

Na początku mięso mieszamy z 1/4 bułki tartej aby otrzymać idealną konsystencje. Następnie dodajemy delikatnie ubite jajko (1 sztuka) i całość mieszamy.

W zależności od intensywności jaką chcemy uzyskać dodajemy kolejno szczyptę soli i pieprzu oraz suszone zioła. Dla umocnienia smaku dodajemy także cebulę (1 łyżeczka lub pół sztuki). Do uzyskania idealnej masy będziemy musieli konsekwentnie mieszać nasze doprawione mięso.

W następnym etapie przechodzimy do formowania pulchnych, gładkich klopsików. Aby mieszanina nie przyklejała nam się do rąk możemy delikatnie obmyć je wodą. Tak uformowane klopsiki gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut.

Jeszcze gorące, aromatyczne mięsne kulki zjadamy ze wcześniej przygotowaną zupą. Smacznego! 

error: Treść zabezpieczona !!