Odkąd znam ten przepis na francuski krem, nie chcę innego. Smakuje jak z cukierni, doskonale się trzyma. Bez użycia śmietanki i mascarpone

Przepis na krem francuski

Ten przepis na krem francuski charakteryzuje się znakomitym aromatem wanilii i cytryny. Doskonale sprawdzi się w dekorowaniu ciast i wypieków! Dzięki stabilnej konsystencji utrzymuje swój kształt i jest niezastąpiony w tworzeniu pięknych dekoracji na tortach i babeczkach!

Składniki:

  • 400 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 6 żółtek
  • 80 g wody
  • 20 g soku z cytryny
  • 5 g ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania:

Na początku do żółtek dodajemy łyżkę cukru i mieszamy razem.

Następnie w kąpieli wodnej zagotowujemy pozostały cukier razem z wodą. Gotujemy przez około 3 minuty, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Rozpuszczony cukier wlewamy stopniowo do żółtek, cały czas ubijając. Odstawiamy wszystko na chwilę, aż się ochłodzi.

Następnie dodajemy miękkie masło i wszystko znowu ubijamy.

Na sam koniec dodajemy ekstrakt waniliowy oraz sok z cytryny i ubijamy jeszcze przez 2 minuty.

Krem jest gotowy!

Krem doskonale sprawdzi się do dekoracji ciast i babeczek. Jest niezwykle prosty i zawsze się udaje!

Dzięki odpowiedniej sztywności kremu będziemy mogli stworzyć różne skomplikowane wzory na naszych wypiekach, bez obawy, że krem opadnie. Pamiętajmy, że krem należy przechowywać w lodówce, przez kilka dni!

error: Treść zabezpieczona !!