Ten przepis na krem francuski charakteryzuje się znakomitym aromatem wanilii i cytryny. Doskonale sprawdzi się w dekorowaniu ciast i wypieków! Dzięki stabilnej konsystencji utrzymuje swój kształt i jest niezastąpiony w tworzeniu pięknych dekoracji na tortach i babeczkach!
Składniki:
Sposób przygotowania:
Na początku do żółtek dodajemy łyżkę cukru i mieszamy razem.
Następnie w kąpieli wodnej zagotowujemy pozostały cukier razem z wodą. Gotujemy przez około 3 minuty, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Rozpuszczony cukier wlewamy stopniowo do żółtek, cały czas ubijając. Odstawiamy wszystko na chwilę, aż się ochłodzi.
Następnie dodajemy miękkie masło i wszystko znowu ubijamy.
Na sam koniec dodajemy ekstrakt waniliowy oraz sok z cytryny i ubijamy jeszcze przez 2 minuty.
Krem jest gotowy!
Krem doskonale sprawdzi się do dekoracji ciast i babeczek. Jest niezwykle prosty i zawsze się udaje!