Nie każdy może jednak sobie na nie pozwolić. Brak piekarnika jest sporą przeszkodą w jego przygotowaniu. Jednak czy aby na pewno? Oto niesamowicie prosty przepis na przepyszny domowy chlebek prosto z… Patelni? Dokładnie tak!
Świeże drożdże skruszyć i wrzucić do ciepłej wody. Mieszać aż do rozpuszczenia. W przypadku suszonych drożdży – wsypać je do miski z resztą sypkich składników.
Do miski sypać mąkę, sól i rozpuszczone drożdże. Wszystko dokładnie wymieszać.
Zgniatać ciasto do otrzymania gładkiej, jednolitej masy. Uformować z niej dwie kule.
Odstawić ciasto do wyrośnięcia na około pół godziny.
Nasmarować patelnię olejem. Po wyrośnięciu ciasta wyłożyć je na patelnię i smażyć pod przykryciem na średnim płomieniu przez około 12-15 minut.
Po tym czasie nasmarować wierzch chleba olejem. Odwrócić na drugą stronę.
Smażyć pod przykryciem na średnim płomieniu przez około 12-15 minut.