Nie warto tego bagatelizować: Lekarze zalecają: 17 źródeł magnezu, zmniejszą ryzyko zawału serca.
Jeżeli pragniemy uniknąć problemów związanych z niedoborem magnezu, musimy wzbogacić swoją dietę o niektóre zielone warzywa. Są one najważniejszymi dostarczycielami tego pierwiastka.
Mowa to o takich roślinach jak:
- szpinak,
- jarmuż,
- brokuły,
- brukselka,
- sałata rzymska,
- kapusta chińska,
- kiełki pszeniczne.
Istnieją też inne warzywa i owoce, które dostarczą magnezu. Najwięcej jest ich w nasionach. Są to:
- surowe ziarna kakaowe w postaci niesłodzonego kakaowego proszku,
- owoce awokado,
- dynia i jej nasiona,
- banany,
- owoce jagodowe takie, jak jeżyny, truskawki i jagody,
- wszelkie nasiona taki jak migdały, orzechy nerkowca, nasiona słonecznika czy siemię lniane,
- przyprawy i zioła takie, jak pietruszka, koper włoski, gorczyca i kminek.
Jakie są potrzeby ilościowe dotyczące magnezu?
Według Profesora Roberta Tigerstedta z Narodowego Instytutu Zdrowia w Stanach Zjednoczonych, dzienne zapotrzebowanie na magnez waha się od 300 do 400 mg i zależne jest od płci.
Nieco więcej magnezu potrzebują dzieci i młodzież, ponieważ właśnie ten pierwiastek bierze czynny udział w prawidłowym rozwoju organizmu. Zdaniem Profesora, na początku zeszłego wieku, średni poziom magnezu w organizmie ludzkim utrzymywał się na poziomie 1250mg.
Aktualnie, niestety ten średni poziom bywa tragicznie niski, bo oscyluje w granicach 250mg. Z tego wynika, że niedobór tego pierwiastka jest częstą nieprawidłowością.