Pomysł na szybki, pyszny obiad: Mięso mielone na kapuście. Koniecznie wypróbujecie ten prosty przepis.

Szukacie szybkiego pomysłu na lunch? Koniecznie wypróbujecie ten prosty przepis. Mięso na kapuście to ostatni hit. Tak prosto i tak pysznie.

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego np. wieprzowe lub wieprzowo-wołowe
  • 10 g soli
  • 5 g gałki muszkatołowej
  • 5 g czarnego pieprzu
  • 5 g oregano
  • 5 g granulowanego czosnku
  • 5 g słodkiej czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 1 kapusta
  • 150 g naturalnego jogurtu
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • 5 g pietruszki
  • 5 g szczypiorku

Przygotowanie:

Kapustę kroimy w plastry.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej plastry kapusty.

W jednej misce mieszamy mięso mielone, drobno posiekaną cebulę i wszystkie przyprawy.

Mięsne nadzienie układamy na każdym plastrze kapusty tworząc a la kotlety.

W osobnej miseczce mieszamy jogurt naturalny, koncentrat pomidorowy, pietruszkę i szczypiorek.

Tak przygotowaną mieszankę nakładamy na mięsne kotlety.

Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy wszystko około 45 minut.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!