Dzisiaj chcemy Ci przedstawić przepis na ciekawe zrazy w mniej tradycyjnym wykonaniu, ponieważ będą to zrazy z mięsa mielonego. Proste w wykonaniu, a jednocześnie aromatyczne i smaczne z pewnością zagoszczą w Twojej kuchni na dłużej.
Połowę drobno posiekanej cebuli, jajko, sól i pieprz dodajemy do mięsa mielonego i bardzo starannie wyrabiamy. Jeśli mięso mocno lepi się do rąk dodajemy odpowiednią ilość tartej bułki i ponownie wyrabiamy, aż uzyskamy gładką mięsną masę.
Z mięsa formujemy placuszki o grubości mniej więcej 1 centymetra. Na środek każdego placka nakładamy pozostałą cebulę, pokrojony w kostkę boczek i ogórek. Doprawimy solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką. Całość sklejamy tworząc małe zrazy.
Obtoczone w bułce zraziki podsmażamy na oleju do lekkiego zrumienienia. Usmażone mięso zalewamy wodą, dodajemy przyprawy – ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy na małym ogniu przez około pół godziny.
Po tym czasie przygotowujemy ciemny sos pieczeniowy, dodajemy go do zrazów i zagotowujemy. Na koniec danie zagęszczamy 3 łyżkami mąki rozmieszanymi z połową szklanki wody.