Znikają ze stołu w kilka chwil: Przepis na gniazda mięsne Kilimanjaro – Hit w mojej kuchni.

Cebulę obierz i dokładnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie zetrzyj czosnek na drobnych oczkach. Warzywa dokładnie wymieszaj z mielonym mięsem. Dodaj jajko, mąkę, olej, paprykę oraz tymianek. Pietruszkę posiekaj i dodaj wraz z 1 łyżeczką soli oraz pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj rękami.

Ręce nasmaruj oleje i weź kawałek uzyskanej masy mięsnej. Uformuj z niego kulkę i umieść na blasze do pieczenia. Zrób to samo z pozostałą resztą masy. W następnej kolejności w każdej z kulek zrób niewielki rowek tak, by każda z nich przypominała gniazdo. Piecz je dwadzieścia minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

error: Treść zabezpieczona !!