Chcesz wiedzieć, jak złamać orzecha włoskiego i nie uszkodzić jądra – Oto instrukcja.

„Chciałaś zawsze łamać orzechy włoskie bez problemu? Zobacz jak to zrobić nie tracąc jądra!

Zawsze w dzieciństwie miałam problem z łamaniem orzechów włoskich przy drzwiach – co często kończyło się reprymendą od rodziców. Pamiętasz to specjalne urządzenie do tego? Kiedy próbowałam, nie potrafiłam złamać nawet połowy orzechów. Ale pewnego dnia tato wynalazł coś INNOWACYJNEGO! A gdy byłam małą dziewczynką, było to jak magia.

Jakiś czas temu poprosiłam męża o pomoc w skonstruowaniu czegoś podobnego. Wyobraź sobie, teraz w kilka minut obracam 8 orzechów! Zastanawiasz się jak to zrobić i zachować orzechy w jednym kawałku?

Oto krok po kroku:

Weź deskę, wiertło forstnera, suwmiarkę (albo taśmę) i ołówek. O, i młotek!

Mierz największy orzech, który masz.

Rysuj otwory na klocku. Ale uwaga! Trochę większe od orzecha.

Robisz otwory wiertłem.

Umieść orzechy w otworach (ostrą stroną do góry!) i łam delikatnie młotkiem.

Ewentualnie, wykorzystaj butelkę – ale to trochę trudniejsze. Chcesz spróbować mojego sekretnego sposobu z dzieciństwa czy zostaniesz przy starej metodzie? Daj znać w komentarzach!

error: Treść zabezpieczona !!