Przede wszystkim przygotować półtoralitrowe wyjałowione słoiki, które następnie zapełniane będą owocami. Ważne, aby zwracać uwagę na jakość składników. Owoce muszą być bowiem w idealnym stanie, nieuszkodzone.
Zanim jednak trafią do słoja, należy je dokładnie opłukać pod bieżącą, zimną wodą, a dopiero potem umieścić w naczyniu. Gdy już się w nim znajdą, trzeba zalać całość wrzącą wodą, po czym przelać tę wodę do garnka i zagotować.
Następnie do owoców dodaje się dwie łyżki cukru pudru, a gdy woda się zagotuje, trzeba powtórzyć czynność napełniania nią słoików. Kolejnym etapem jest zakręcenie słoi i przygotowanie przetworom odpowiednich warunków. Najpierw muszą przejść proces stygnięcia, leżąc zawinięte w koc przez całą noc, a później temperatura ich magazynowania nie może przekroczyć 18 stopni.