Ponownie nie można zapomnieć, by słoiki oraz pokrywki zostały wysterylizowane. Naczynia szczelnie wypełnić należy owocami, a całość „udekorować” szczyptą soli, pełniącą funkcję konserwantu, choć nie jest ona niezbędna.
Można natomiast, jest to opcja alternatywna, dodać niedużej ilości naturalnej słodyczy w postaci miodu, co jednak automatycznie nieco zwiększy kaloryczność przetworu. Następnym etapem jest sterylizacja. Polega na umieszczeniu słoi w garnku i przetrzymywaniu ich przez około 10 minut w wodzie o temperaturze 80-90 stopni, pamiętając, by nie przekraczać podanego czasu.
Po zakończeniu tej fazy odwrócone słoiki należy ułożyć na płaskiej powierzchni, zakryć kocem i pozwolić na stopniową utratę temperatury. Finalnym efektem będzie słodki, naturalny, niezawierający sztucznych komponentów przysmak, który sprawdzi się podczas przyrządzania rozmaitych deserów.