Pieczone piersi z kurczaka w stylu Gyros. Przepis na najlepiej przyrządzone mięso, jakie dotychczas jadłam.

Przedstawiam przepis na szybkie danie mięsne: Pieczone piersi z kurczaka, w sosie musztardowo-śmietanowym z dodatkiem przyprawy gyros.

Do przyrządzenia tego dania dla 4 osób, będą potrzebne następujące składniki:

  • pierś z kurczaka – 4 szt
  • śmietana – 200 ml
  • czosnek – 4 ząbki
  • przyprawa do gyrosa
  • rozmaryn – 1 łyżeczka
  • musztarda – 1 łyżeczka
  • koperek – 1 łyżeczka
  • sól do smaku

Przygotowanie potrawy:

Umyj piersi z kurczaka, a potem je osusz. Pokrój mięso na małe kawałki. Natłuść żaroodporne naczynie, włóż do niego kawałki mięsa i dopraw do smaku.

Wymieszaj śmietanę z wyciśniętym czosnkiem, musztardą i przyprawą gyros. Wlej to do naczynia z pokrojonym mięsem. Jeśli nie masz w domu przyprawy gyros, możesz ją zastąpić mieszanką ziół i czerwoną papryką.

Rozgrzej piekarnik, nakryj naczynie folią i piecz tak przygotowaną potrawę w temperaturze 180 stopni przez około 40-50 minut.

Po tym czasie wsuń widelec lub nóż, by sprawdzić, czy danie jest gotowe. Jeśli chcesz uzyskać chrupiącą powierzchnię, to na kilka minut przed końcem pieczenia ściągnij nałożoną wcześniej folię.

error: Treść zabezpieczona !!