Spróbuj i przekonaj się jakie są smakowite. Przyrządź pieczone kotlety z mięsa mielonego z twarogiem zamiast typowych steków lub klopsików. Twarożek sprawia, że kotlety są nie tylko smaczniejsze i mniej tłuste, ale też są delikatne i bardzo soczyste.
Twarożek miksujemy i dodajemy mielone mięso, jajka oraz pieprz i sól. Całość ponownie starannie miksujemy. Następnie do tak przygotowanej masy mięsnej dodajemy zmiksowaną w blenderze mieszaninę czosnku z cebulą.
Z przygotowanej masy za pomocą łyżki formujemy kotlety. Otaczamy je w bułce tartej zmieszanej z wodą. Kotlety układamy obok siebie na blasze wysmarowanej olejem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180ºC przez 30 – 35 minut.
W czasie, gdy kotlety będą piekły się w piekarniku, przygotujemy sos. Rozpuszczone w garnku masło mieszamy z mąką. Mieszaninę smażymy na małym ogniu przez 2 minuty, po czym zalewamy ją wrzącą wodą. Dodajemy śmietanę oraz pieprz i sól. Całość starannie mieszamy trzepaczką i gotujmy przez 4 minuty.