Przepis na pyszne kotlety z mięsa mielonego z twarogiem. Smakują obłędnie, są delikatne i bardzo soczyste.

Poznaj doskonały przepis na pyszne pieczone kotlety z mięsa mielonego z twarogiem.

Spróbuj i przekonaj się jakie są smakowite. Przyrządź pieczone kotlety z mięsa mielonego z twarogiem zamiast typowych steków lub klopsików. Twarożek sprawia, że kotlety są nie tylko smaczniejsze i mniej tłuste, ale też są delikatne i bardzo soczyste.

Składniki:

  • 200g twarogu
  • 500g mielonego mięsa
  • 50g tartej bułki
  • 2 jajka
  • mielony czarny pieprz
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml wody

sos:

  • 250 ml wrzącej wody
  • 150g kwaśnej śmietany
  • 30g masła
  • 30g mąki pszennej
  • zmielony czarny pieprz do smaku
  • sól

Przygotowanie

Twarożek miksujemy i dodajemy mielone mięso, jajka oraz pieprz i sól. Całość ponownie starannie miksujemy. Następnie do tak przygotowanej masy mięsnej dodajemy zmiksowaną w blenderze mieszaninę czosnku z cebulą.

Z przygotowanej masy za pomocą łyżki formujemy kotlety. Otaczamy je w bułce tartej zmieszanej z wodą. Kotlety układamy obok siebie na blasze wysmarowanej olejem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180ºC przez 30 – 35 minut.

W czasie, gdy kotlety będą piekły się w piekarniku, przygotujemy sos. Rozpuszczone w garnku masło mieszamy z mąką. Mieszaninę smażymy na małym ogniu przez 2 minuty, po czym zalewamy ją wrzącą wodą. Dodajemy śmietanę oraz pieprz i sól. Całość starannie mieszamy trzepaczką i gotujmy przez 4 minuty.

Tak przyrządzonym sosem polewamy upieczone kotlety. Pieczone kotlety z mięsa mielonego z twarogiem podajemy z ulubionymi dodatkami. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!