Ziemniaków już nie smażę, tylko przygotowuję je tylko w ten sposób: Najsmaczniejsze pieczone ziemniaki z serem i czosnkiem jakie jadłam
Idealny pomysł na danie z ziemniaków i sera. Pieczone puree ziemniaczane z serem i czosnkiem są naprawdę fantastyczne – jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie.
Potrzebujesz (dla 4 osób):
- 500 g ziemniaków
- 1 jajko
- 4 łyżki drobno startego sera
- Drobno posiekane 100 g salami (ewentualnie szynki lub boczku)
- 100 g startej mozzarelli
- sól dla smaku
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- pietruszka lub szczypiorek w zależności od gustu
- bazylia
- Trochę oleju
Przygotowanie:
Przygotuj wszystkie składniki.
Ziemniaki umyj, obierz, pokrój i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedź i ugnieć na puree.
Ostudź i w międzyczasie pokrój salami w kostkę, zetrzyj ser i drobno posiekaj zioła.
Gdy ziemniaki ostygną, dodaj mięso, ser, czosnek, jajka, natkę pietruszki i szczypiorek.
Natłuszczonymi dłońmi uformuj z masy coś w rodzaju klopsików.
Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj górę np. jajkiem.