Ziemniaków już nie smażę, tylko przygotowuję je tylko w ten sposób: Najsmaczniejsze pieczone ziemniaki z serem i czosnkiem jakie jadłam

Idealny pomysł na danie z ziemniaków i sera. Pieczone puree ziemniaczane z serem i czosnkiem są naprawdę fantastyczne – jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie.

Potrzebujesz (dla 4 osób):

  • 500 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • 4 łyżki drobno startego sera
  • Drobno posiekane 100 g salami (ewentualnie szynki lub boczku)
  • 100 g startej mozzarelli
  • sól dla smaku
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • pietruszka lub szczypiorek w zależności od gustu
  • bazylia
  • Trochę oleju

Przygotowanie:

Przygotuj wszystkie składniki.

Ziemniaki umyj, obierz, pokrój i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedź i ugnieć na puree.

Ostudź i w międzyczasie pokrój salami w kostkę, zetrzyj ser i drobno posiekaj zioła.

Gdy ziemniaki ostygną, dodaj mięso, ser, czosnek, jajka, natkę pietruszki i szczypiorek.

Natłuszczonymi dłońmi uformuj z masy coś w rodzaju klopsików.

Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj górę np. jajkiem.

Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut – lub do zarumienienia. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!