Ten kalafior robi furorę na każdym przyjęciu. Uwielbiam tę chrupiącą serową panierkę.

Jeżeli znudził Ci się kalafior w klasycznej odsłonie i szukasz inspiracji na jego przygotowanie, to przepis na gotowanego kalafiora w serowej panierce przypadnie Ci do gustu.

Zapoznaj się z poniższym przepisem i zrób to sam.

Składniki:

  • – 1 główka kalafiora,
  • – 6 łyżek mąki,
  • – 3 jajka,
  • – 50g tartego, twardego sera żółtego,
  • – 0,5 łyżeczki przyprawy curry (lub innej, dowolnej),
  • – 1 łyżka bułki tartej,
  • – sól do smaku
  • – olej do smażenia,

Przygotowanie:

Podzielonego na różyczki kalafiora umieścić w garnku, następnie napełnić go wodą i posolić. Doprowadzić do wrzenia i od tego momentu gotować około 5 minut. Po ugotowaniu odcedzić.

W osobnym naczyniu ubić jajka z przyprawą curry. Następnie dodać mąkę oraz szczyptę soli, a następnie wymieszać do uzyskania gładkiej masy.

W kolejnym naczyniu zmieszać starty na tarce ser z bułką tartą. Każdą z różyczek kalafiora zanurzyć w cieście, a następnie obtoczyć w panierce z sera i bułki tartej.

Na rozgrzanej patelni z umiarkowaną ilością oleju smażyć z każdej strony aż do zarumienienia. Następnie przewrócić na drugą stronę.

Tak przygotowany kalafior świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs oraz ryb. Ze względu na swoje wyjątkowe walory smakowe, może być spożywany także samodzielnie.

error: Treść zabezpieczona !!