Koniec z koniecznością kupowania pieczywa – teraz możesz upiec je we własnym piekarniku szybko i bez problemu.
Ekspresowy przepis na chleb, który sprawi, że przestaniesz kupować sklepowe pieczywo

Składniki:
- 600 – 700 g mąki pszennej chlebowej
- 400 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Wymieszaj cukier i drożdże w ciepłej wodzie.

Następnie dodaj olej i po raz kolejny dokładnie wymieszaj.

Z powstałej masy ugnieć zbite ciasto i podzielić je na 2 części.

Jedną część zwiń w rulon, zostawiając odrobinę ciasta.

Przy użyciu noża przetnij końce ciasta, tworząc równe paski, a następnie ułóż je na szczycie ciasta.

Całość przenieś na blaszkę do pieczenia, przykryj ściereczką i odczekaj 15-30 minut do wyrośnięcia ciasta.

W międzyczasie do miseczki wbij jedno jajko i dokładnie je roztrzep.

Po wyrośnięciu posmaruj nim ciasto i piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 25 minut, aż do zarumienienia się bochenka.
