Tak przygotowana polędwiczka wieprzowa będzie gwiazdą każdego przyjęcia. Wygląda bardzo apetycznie, smakuje przepysznie

Niesamowity przepis na polędwicę wieprzową, której nikt się nie oprze!

Fantastyczna przekąska na wizytę rodziny czy znajomych. Możesz ją nawet podać na świąteczny stół – wygląda bardzo apetycznie!

Potrzebujesz:

  • 400-500 g polędwicy wieprzowej
  • sól, mielony czarny pieprz i tymianek do smaku
  • 100 g twardego sera
  • oliwa z oliwek
  • gotowe ciasto francuskie
  • 5-6 plastrów boczku
  • żółtko
  • nasiona sezamu do posypania

Przygotowanie:

Polędwiczkę wieprzową posól, popieprz i posyp tymiankiem. Ser pokrój w plastry i wlej trochę oleju na patelnię. Podgrzej i smaż polędwiczkę z obu stron przez około 5 minut. 

Blat roboczy posyp mąką i rozwałkuj na nim ciasto francuskie. Kolejno rozłóż na nim plastry boczku i plasterki sera oraz polędwicę. Zawiń w roladę, dociśnij krawędzie. 

Blachę przykryj papierem do pieczenia i ułóż na niej zawinięte w ciasto mięso, posmaruj wierzch roztrzepanym żółtkiem i posyp sezamem.

Piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 ° C. Jeśli ciasto zbyt szybko się przypieka, zawiń je w folię.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!