Nie wkładaj do lodówki tych kilku produktów, zwłaszcza produktu nr 3

Z czosnkiem jest tak samo. Musi znajdować się poza lodówką. Warunki w niej to nie tylko chłód, ale też środowisko wilgotne, które mu nie służy. Zmienia się konsystencja czosnku i pogarsza się smak. Pod wpływem wilgoci może się szybciej zepsuć.

Można trzymać te dwa produkty w lodówce, ale dopiero jak się je obierze lub pokroi.

Mają intensywny zapach, więc najlepiej umieścić je w zamkniętym pojemniku. Czosnek przyniesiony ze sklepu trzeba położyć w spiżarni albo w innym zacienionym miejscu.

Pomidory i wnętrze lodówki

Pomidory trafiają do lodówki jeszcze częściej niż cebula czy czosnek. Tak samo jednak błędem jest ich przechowywanie w taki sposób. Narusza to ich konsystencję. Tracą swój wyborny smak i wspaniały zapach.

Tradycyjna kanapka z pomidorem już tak nie będzie smakować. Lepiej położyć pomidory w dowolnym innym miejscu niż tam. Mogą leżeć w pokojowej temperaturze. Ważne tylko, jeśli warzywa te są dojrzałe, by nie leżały na słońcu.

Ziemniaki też nie do chłodziarki

Ziemniaki dość często umieszcza się w lodówce, zwykle w dolnym pojemniku. Zmienia to ich smak. Pod wpływem niskiej temperatury skrobia zamienia się w cukier. Te tak powszechnie lubiane produkty w lodówce to także błąd.

Gdzie trzymać ziemniaki? Gdziekolwiek, ale nie na słońcu i nie w zimnym miejscu. Najlepsze jest chłodne miejsce np. spiżarnia. Byle z dala od cebuli!

Gdzie najlepiej trzymać bazylię?

error: Treść zabezpieczona !!