Nie wkładaj do lodówki tych kilku produktów, zwłaszcza produktu nr 3

Chłód to sprzymierzeniec w dbaniu o długą żywotność produktów. Najchłodniej jest w lodówce, więc trzyma się tam to wszystko, czemu ciepło może zaszkodzić.

Bo jak nie schować pomidorów czy cebuli? Problem jest tylko taki, że niektórym produktom szkodzą warunki istniejące w tym urządzeniu. Dowiedz się, jakim i dlaczego.

Cebula nieobrana lepiej nie w lodówce

Przyniesioną ze sklepu cebulę najlepiej położyć w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu. Wydawałoby się, że najlepsza jest lodówka, bo tam najchłodniej, ale nie… Nieobranej cebuli nie trzymamy w lodówce.

To warzywo, które wchłania w siebie wodę. Jeśli znajdzie się w urządzeniu chłodzącym, to szybciej ulegnie zepsuciu. Trzeba znaleźć inne chłodne miejsce, ale nie przy ziemniakach. Gazy, które się z nich uwalniają, powodują szybsze psucie cebuli.

Co z przechowywaniem czosnku?

Z czosnkiem jest tak samo. Musi znajdować się poza lodówką. Warunki w niej to nie tylko chłód, ale też środowisko wilgotne, które mu nie służy. Zmienia się konsystencja czosnku i pogarsza się smak. Pod wpływem wilgoci może się szybciej zepsuć.

Można trzymać te dwa produkty w lodówce, ale dopiero jak się je obierze lub pokroi.

Mają intensywny zapach, więc najlepiej umieścić je w zamkniętym pojemniku. Czosnek przyniesiony ze sklepu trzeba położyć w spiżarni albo w innym zacienionym miejscu.

Pomidory i wnętrze lodówki

Pomidory trafiają do lodówki jeszcze częściej niż cebula czy czosnek. Tak samo jednak błędem jest ich przechowywanie w taki sposób. Narusza to ich konsystencję. Tracą swój wyborny smak i wspaniały zapach.

Tradycyjna kanapka z pomidorem już tak nie będzie smakować. Lepiej położyć pomidory w dowolnym innym miejscu niż tam. Mogą leżeć w pokojowej temperaturze. Ważne tylko, jeśli warzywa te są dojrzałe, by nie leżały na słońcu.

Ziemniaki też nie do chłodziarki

Ziemniaki dość często umieszcza się w lodówce, zwykle w dolnym pojemniku. Zmienia to ich smak. Pod wpływem niskiej temperatury skrobia zamienia się w cukier. Te tak powszechnie lubiane produkty w lodówce to także błąd.

Gdzie trzymać ziemniaki? Gdziekolwiek, ale nie na słońcu i nie w zimnym miejscu. Najlepsze jest chłodne miejsce np. spiżarnia. Byle z dala od cebuli!

Gdzie najlepiej trzymać bazylię?

Bazylia to jedno z tych ziół, które jak się pozna, szybko staje się niezastąpione. Warto mieć ją w domu, by jedzenie nabrało lepszego smaku.

Nie trzymajmy jej jednak w lodówce. Szybko zwiędnie i do niczego już nie posłuży. To, czego ona potrzebuje, to słoik z wodą. Jeśli jest jej dużo, że nie zużyje się na raz czy dwa razy, to można ją zamrozić.

Błąd związany z przechowywaniem jajek

Jajka w tym zestawieniu mogą dziwić. Przecież muszą być w chłodzie, by zachować swoją świeżość. I rzeczywiście mają te produkty w lodówce znakomite warunki, ale nie, kiedy są na drzwiach. Najczęściej trzyma się je właśnie tam.

Są na nich półki i często producenci lodówek umieszczają na nich pojemniczki na jaja. Jednak gdy trzyma się jajka w lodówce na drzwiach, narażone są na częste zmiany temperatury.

To im nie służy. Szybciej się zestarzeją. Najlepiej kłaść je w takim miejscu, gdzie mają zapewnione stabilne warunki. Można stosowny pojemnik na nie umieścić w tylnej jej części.

Tych pięć produktów, których nie należy trzymać w lodówce, to artykuły popularne. Bardzo często trafiają do niej i tracą swoje walory smakowe. Mogą się też szybciej popsuć.

Dla cebuli, czosnku, pomidorów, ziemniaków i bazylii trzeba znaleźć inne miejsce. Szósty produkt, czyli jajka, należy trzymać w lodówce, ale nie na półce w drzwiach.

error: Treść zabezpieczona !!