Nie wkładaj do lodówki tych kilku produktów, zwłaszcza produktu nr 3
Chłód to sprzymierzeniec w dbaniu o długą żywotność produktów. Najchłodniej jest w lodówce, więc trzyma się tam to wszystko, czemu ciepło może zaszkodzić.
Bo jak nie schować pomidorów czy cebuli? Problem jest tylko taki, że niektórym produktom szkodzą warunki istniejące w tym urządzeniu. Dowiedz się, jakim i dlaczego.
Cebula nieobrana lepiej nie w lodówce
PrzyniesionÄ… ze sklepu cebulÄ™ najlepiej poÅ‚ożyć w chÅ‚odnym, suchym i zacienionym miejscu. WydawaÅ‚oby siÄ™, że najlepsza jest lodówka, bo tam najchÅ‚odniej, ale nie… Nieobranej cebuli nie trzymamy w lodówce.
To warzywo, które wchłania w siebie wodę. Jeśli znajdzie się w urządzeniu chłodzącym, to szybciej ulegnie zepsuciu. Trzeba znaleźć inne chłodne miejsce, ale nie przy ziemniakach. Gazy, które się z nich uwalniają, powodują szybsze psucie cebuli.
Co z przechowywaniem czosnku?
Z czosnkiem jest tak samo. Musi znajdować się poza lodówką. Warunki w niej to nie tylko chłód, ale też środowisko wilgotne, które mu nie służy. Zmienia się konsystencja czosnku i pogarsza się smak. Pod wpływem wilgoci może się szybciej zepsuć.
Można trzymać te dwa produkty w lodówce, ale dopiero jak się je obierze lub pokroi.
Mają intensywny zapach, więc najlepiej umieścić je w zamkniętym pojemniku. Czosnek przyniesiony ze sklepu trzeba położyć w spiżarni albo w innym zacienionym miejscu.
Pomidory i wnętrze lodówki
Pomidory trafiają do lodówki jeszcze częściej niż cebula czy czosnek. Tak samo jednak błędem jest ich przechowywanie w taki sposób. Narusza to ich konsystencję. Tracą swój wyborny smak i wspaniały zapach.
Tradycyjna kanapka z pomidorem już tak nie będzie smakować. Lepiej położyć pomidory w dowolnym innym miejscu niż tam. Mogą leżeć w pokojowej temperaturze. Ważne tylko, jeśli warzywa te są dojrzałe, by nie leżały na słońcu.
Ziemniaki też nie do chłodziarki
Ziemniaki dość często umieszcza się w lodówce, zwykle w dolnym pojemniku. Zmienia to ich smak. Pod wpływem niskiej temperatury skrobia zamienia się w cukier. Te tak powszechnie lubiane produkty w lodówce to także błąd.
Gdzie trzymać ziemniaki? Gdziekolwiek, ale nie na słońcu i nie w zimnym miejscu. Najlepsze jest chłodne miejsce np. spiżarnia. Byle z dala od cebuli!
Gdzie najlepiej trzymać bazylię?
Bazylia to jedno z tych ziół, które jak się pozna, szybko staje się niezastąpione. Warto mieć ją w domu, by jedzenie nabrało lepszego smaku.
Nie trzymajmy jej jednak w lodówce. Szybko zwiędnie i do niczego już nie posłuży. To, czego ona potrzebuje, to słoik z wodą. Jeśli jest jej dużo, że nie zużyje się na raz czy dwa razy, to można ją zamrozić.
Błąd związany z przechowywaniem jajek
Jajka w tym zestawieniu mogą dziwić. Przecież muszą być w chłodzie, by zachować swoją świeżość. I rzeczywiście mają te produkty w lodówce znakomite warunki, ale nie, kiedy są na drzwiach. Najczęściej trzyma się je właśnie tam.
Są na nich półki i często producenci lodówek umieszczają na nich pojemniczki na jaja. Jednak gdy trzyma się jajka w lodówce na drzwiach, narażone są na częste zmiany temperatury.
To im nie służy. Szybciej się zestarzeją. Najlepiej kłaść je w takim miejscu, gdzie mają zapewnione stabilne warunki. Można stosowny pojemnik na nie umieścić w tylnej jej części.
Tych pięć produktów, których nie należy trzymać w lodówce, to artykuły popularne. Bardzo często trafiają do niej i tracą swoje walory smakowe. Mogą się też szybciej popsuć.