Nie wkładaj do lodówki tych kilku produktów, zwłaszcza produktu nr 3

Chłód to sprzymierzeniec w dbaniu o długą żywotność produktów. Najchłodniej jest w lodówce, więc trzyma się tam to wszystko, czemu ciepło może zaszkodzić.

Bo jak nie schować pomidorów czy cebuli? Problem jest tylko taki, że niektórym produktom szkodzą warunki istniejące w tym urządzeniu. Dowiedz się, jakim i dlaczego.

Cebula nieobrana lepiej nie w lodówce

Przyniesioną ze sklepu cebulę najlepiej położyć w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu. Wydawałoby się, że najlepsza jest lodówka, bo tam najchłodniej, ale nie… Nieobranej cebuli nie trzymamy w lodówce.

To warzywo, które wchłania w siebie wodę. Jeśli znajdzie się w urządzeniu chłodzącym, to szybciej ulegnie zepsuciu. Trzeba znaleźć inne chłodne miejsce, ale nie przy ziemniakach. Gazy, które się z nich uwalniają, powodują szybsze psucie cebuli.

Co z przechowywaniem czosnku?

error: Treść zabezpieczona !!