Jak szybko zrobić przekąski na przyjęcie. 15 min i gotowe. Wychodzą przepysznie.

Smaczne przekąski z tortilli na różne sposoby

Jeżeli uwielbiasz przekąski z tortilli i zastanawiasz się nad dobrym nadzieniem to mamy kilkanaście świetnych pomysłów dla Ciebie. Tortille nadają się również świetnie na drugie śniadanie i kolację.

Będzie to także idealny pomysł na potrawę dla gości. Wypróbuj przynajmniej jedną z naszych propozycji, a gwarantujemy, że nie pożałujesz!

Przykładowe nadzienia do tortilli

Tortilla z rybą

Rozgnieć za pomocą widelca rybę z puszki w sosie własnym. Następnie dodaj do ryby około 200 g żółtego sera, posiekany koperek i trochę majonezu. Zawiń tortille z nadzieniem i pozostaw przed podaniem na około 10-15 minut.

Tortilla z piersią z kurczaka

Ugotuj około 350 g fileta z kurczaka i pokrój go na cienkie plasterki. Zetrzyj żółty ser na tarce o grubych oczkach i roztop na patelni. Dodaj do kurczaka razem ze świeżymi ziołami.

Tortilla z twarożkiem

Do 200 g twarogu dodaj dwie łyżki śmietany, koperek oraz dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Posól do smaku i dokładnie wymieszaj.

Tortilla z fasolą

Przygotuj około 200 g fasoli. Ugotuj ją w wodzie, a następnie zmiel w maszynce do mielenia. Pokrój drobno jedną cebulę i usmaż ją na maśle. Połącz fasolę z cebulą i dodaj dwa posiekane ząbki czosnku. Dosyp sól i pieprz do smaku.

Tortilla z paluszkami krabowymi

Do miski wrzuć paluszki krabowe (około 250 g), jednego drobno pokrojonego ogórka oraz dwa jajka ugotowane na twardo i starte na tarce o grubych oczkach. Składniki wymieszaj razem z z ziołami, solą i majonezem.

Tortilla z szynką i serem

Pokrój drobno około 200 g szynki, żółty ser zetrzyj na tarce i pokrój w plasterki dwa ogórki. Wymieszaj wszystkie składniki i dodaj majonez.

Tortilla z warzywami

Marchewkę i dwa ogórki zetrzyj na tarce. Wymieszaj je razem z dodatkiem majonezu. Pokrój następnie pomidora w pół pierścienie. Na tortillę nałóż najpierw ogórki z marchewką, a na to pomidory.

Tortilla z bakłażanem

Przygotuj jednego bakłażana, usuń z niego skórkę i pokrój w długie paski o szerokości około pół centymetra. Następnie posól je i odstaw na 20 minut. Po upływie tego czasu opłucz paski pod bieżącą wodą i połóż je na papierowym ręczniku, aby dokładnie wysuszyć.

Bakłażana usmaż z obydwu stron na patelni. Kiedy paski trochę przestygną ułóż na je tortilli, posmaruj odrobiną śmietany, a na wierzch połóż pomidory pokrojone w plastry. Do śmietany można dodać także trochę czosnku.

Tortilla z ziemniakami i ogórkami kiszonymi

Pokrój w kostkę trzy kiszone ogórki, a trzy ziemniaki ugotuj w wodzie i zetrzyj na tarce. Do warzyw dodaj także wędzonego fileta z kurczaka pokrojonego w paski, zielony groszek i majonez.

Tortilla z pieczarkami

Usmaż na oleju około 200 g pieczarek z dodatkiem posiekanej cebuli. Następnie poczekaj, aż przestygną i dodaj około 100 g żółtego serca oraz posiekany koper.

Tortilla z łososiem i kapustą pekińską

Posmaruj najpierw tortillę topionym serkiem śmietankowym. Następnie umieść liść kapusty pekińskiej (lub sałaty). Na jednym końcu placka nałóż trochę łososia, na środku ser, a na drugim końcu paluszki krabowe. Tortillę zwiń w rulon i pokrój na kawałki.

Tortilla na słodko z twarożkiem i owocami

Do twarogu dodaj trochę ulubionych owoców (np. truskawki) lub dżem. Tortillę smaż na suchej patelni z obydwu stron, aby były chrupiące.

Tortilla zapiekana z mięsem

Przygotuj około czterech placków tortilli, 1 kg mięsa mielonego, 400 g twardego sera, trzy jajka, kilka pomidorów, zioła, sól, pieprz oraz przyprawy. Na początek usmaż mięso na patelni, dodaj sól i pieprz, a pomidory pokrój w plasterki.

Na tortillę połóż najpierw usmażone mięso, następnie starty ser, a na wierzch połóż pomidory. Dodaj zioła i przyprawy. Zawiń tortille w rulony i umieść je na blaszce do pieczenia wysmarowanej masłem. Tortille możesz także posmarować jajkiem.

Nagrzej piekarnik na 180 stopni i piecz placki przez około 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika tortilli poczekaj, aż przestygną i pokrój je na mniejsze porcje.

error: Treść zabezpieczona !!