Krucha domowa szynka czosnkowa – Robię prawie w każdy weekend. Babcine przepisy zawsze najlepsze
Szukasz pomysłu na obiad? Odkryj przepis na szynkę czosnkową! Idealnie pasuje do ziemniaków.
Składniki:
- 2 kg mięsa wieprzowego
- 3 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- słodka papryka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz czarny, mielony
- olej
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso pokrój na kawałki i wymieszaj z pokrojonym czosnkiem. Najlepiej czosnek pokroić na plasterki. Jeżeli masz taką możliwość umieść mięso w lodówce na około 2 godziny.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż cebulę pokrojoną w piórka. Na cebuli połóż mięso, dodaj sól i pierz, czerwoną paprykę. Na mięso ponownie ułóż pokrojoną cebulę.

Sos sojowy wymieszany z koncentratem pomidorowym będzie stanowił górną warstwę potrawy. Po prostu polej tą mieszanką potrawę.
Pieczemy w temperaturze 150 stopni. Czas pieczenia to około 90 minut. Pod przykryciem pieczemy 45 minut. Po tym czasie ściągamy folię czy pokrywkę, aby potrawa ładnie się zarumieniła.